博士生 2010-

Carabus 步行蟲

電子郵件:lanwai37@yahoo.com.tw

1. 森林擾動造成台灣鞍馬山步行蟲特徵轉移

Shifts of functional traits are important because phenotypic responses of species to environmental changes caused by natural and anthropogenic disturbances are fundamental in determining the risk of population extinction. This study tested the effect of forest thinning on the body shape and male genital size of an endemic ground beetle species Carabus masuzoi (Imura and Satô 1989) (Coleoptera, Carabidae) in cypress plantations started approximately 30 yr ago in central Taiwan. The beetles were sampled and compared from 1) natural broadleaf forest, 2) non-thinned cypress plantation, and 3) 45% thinned cypress plantation. Female prothorax length from the non-thinned plantation was signi cantly greater than that of the natural forest, and the 45% thinned plantation had a higher frequency of the small (S-type) and a lower frequency of the large (L-type) male genitalia than in the natural forest.The results indicated that, within a short ecological time frame, the prothorax shapes and male genital sizes of C. masuzoi populations might respond to changes induced by different forest types and forest thinning, respectively. We hypothesized that the difference in prothoracic shape was related to locomotory ability in forest understories, whereas the changes in male genital sizes might have been a result of different levels of intraspeci c sexual selection, random effects of population uctuations/dispersal, or pleiotropy.

2. 瀕危台灣擬食蝸步行蟲的整合系統分類與保育

編輯中.

Selected Publication
Chen, Y-T., L-W. Yeh, I-M. Tso, H-C. Lin, L-K. Lin and C-P. Lin (2018) Evidence of trait shifts in response to forest disturbance in a Taiwanese ground beetle, Carabus masuzoi (Coleoptera: Carabidae). Annals of the Entomological Society of America 111(3): 98–102 April 30 2018